میکروسکوپ لوپ: تعریف + انواع + خرید

خرید میکروسکوپ | لوپ چیست

در این مقاله آموزشی قصد داریم بگوییم میکروسکوپ یا لوپ چیست؟ همچنین، نگاهی مختصر به تاریخچه و انواع لوپ ها خواهیم داشت. پس، تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

پیش از هر چیز، اگر در مورد لوپ و انواع آن، اطلاعات اولیه دارید ولی می‌خواهید در خصوص تفاوت های بین میکروسکوپ یا لوپ های دیجیتال و آنالوگ اطلاعات بیشتری کسب نمایید و یا قصد خرید یک لوپ آنالوگ باکیفیت از یک شرکت معتبر را دارید، قویا پیشنهاد می‌کنیم بر روی مقاله لوپ تعمیرات موبایل و تلویزیون کلیک کنید.

میکروسکوپ یا لوپ چیست؟

میکروسکوپ یا لوپ وسیله ای است برای مشاهده جزئیات اجسامی که نمی‌توان آنها را با چشم غیر مسلح رویت نمود. امروزه پیشرفت های بسیار زیادی در صنعت ساخت میکروسکوپ هستیم که شامل پیشرفت در طراحی اجزای مکانیکی، راحتی بهنگام استفاده و دوام و استحکام آنها است. 

تاریخچه میکروسکوپ یا لوپ

نخستین میکروسکوپ یا لوپ به وسیله آنتونی هوک (اهل کشور هلند) در حدود 500 سال پیش با این ایده و به صورت کاملا تصادفی اختراع شد: «چه می‌شود اگر تصویر بزرگنمایی شده یک ذره بین را یکبار دیگر، توسط عدسی دیگری بزرگنمایی کنیم؟».

نخستین میکروسکوپ ها بسیار ساده و از یک لوله و ترکیبی از دو عدد عدسی یا ذره بین ساخته شدند. عدسی نزدیک به شیء که در پایین قرار داشت «عدسی شیئی» و عدسی که در نزدیک چشم قرار میگرفت «عدسی چشمی» نام گرفت. در طول صد سال گذشته، کیفیت و صیقلِ عدسی ها بطور مستمر بهبود داده شد و ایرادهای مرتبط با پرش نور و کج بینی در آنها رفع گردید. در حال حاضر، کیفیت عدسی ها در میکروسکوپ (لوپ) های نوری اپتیکی باز هم ارتقاء می‌یابد و همین امر، دلیل اصلی تفاوت قیمت و گرانیِ این دسته از لوپ ها می‌باشد. 

انواع میکروسکوپ یا لوپ

میکروسکوپ یا لوپ به طول کلی، به سه دسته ذیل تقسیم بندی می‌شود:

میکروسکوپ یا لوپ نوری اپتیکی

از نور مرئی و یک سیستم شامل چندین عدسی (لنز) به منظور بزرگنمایی استفاده می‌نماید. این نوع از میکروسکوپ ها خود دارای انواع گوناگونی می‌باشند ولی بطور معمول پیکربندی و ساختار مشترکی دارند. ساختمان اساسی آن ها عبارت است از عدسی چشمی و عدسی شیئ، دسته یا بدنه صفحه چرخان، صفحه میکروسکوپ یا لوپ، منبع نور، دیافراگم، گیره های صفحه، پیچ ماکرومتری و میکرومتری و پایه. 

میکروسکوپ یا لوپ الکترونی

از میدان های مغناطیسی و از یک باریکه الکترونی برای ساخت تصویر استفاده می‌کند تا سیستم عدسی (لنز) نوری الکترونی (مشابه عدسی های شیشه ای لوپ اپتیکی نوری) ساخته شود. به واسطه آنکه طول موج الکترونی بسیار کوتاهتر از طول موج نور است، میکروسکوپ (لوپ) های الکترونی می توانند ساختار و ماهیت اجسام بسیار کوچک را بهتر از لوپ های اپتیکی نوری نمایش دهند. این نوع از میکروسکوپ ها هم در زمینه های پزشکی و آزمایشگاهی و معدنی از جمله بررسی جزئیات میکروارگانیسم ها و فلزات و کریستال و هم در زمینه های صنعتی به منظور کنترل کیفیت و بررسی شکست مورد استفاده قرار می گیرند. 

میکروسکوپ یا لوپ پروب پویشی

به نام انگلیسی Scanning Probe Microscope شناخته شده و از یک پروب (پراب) که بر روی سطح نمونه مورد نظر حرکت می‌نماید، به منظور بررسی و تجزیه تحلیل سطح نمونه ها بهره می‌گیرد. عمده استفاده این دسته از میکروسکوپ ها، در بررسی توپوگرافی سطوح، اصطکاک، الاستیسیته و خواص حرارتی سطوح می‌باشد. شایان ذکر است که نوک یک پروب ایده آل و سالم، خیلی تیز بوده و از حساسیت بسیار بالایی برخوردار می‌باشد و می‌تواند جزیی ترین پستی بلندی ها در سطح نمونه مورد نظر را تحلیل کند و پس از آن، اطلاعات حاصل از تحلیل را در صفحه نمایشگر بصورت تصویری به نمایش درآورد. 

البته دسته بندی های دیگری نیز برای میکروسکوپ یا لوپ می‌توان برشمرد که عبارتند از:

  • لوپ دیجیتال: تصاویر حاصل به یک مونیتور یا تلویزیون یا کامپیوتر منتقل می‌گردد. همچنین، امکان تهیه عکس و فیلم از تصاویر مشاهده شده در مانیتور وجود دارد. 
  • لوپ آنالوگ: صرفا توسط نگاه با چشم به عدسی های چشمی، قابل استفاده است. 
  • لوپ اینورت یا معکوس: در این نوع، نمونه مورد نظر در بالاترین بخش قرار گرفته و عدسی شیئی از سمت پایین به بالا به سمت نمونه دید می‌رود. این نوع، بیشتر در حوزه متالوژی و مشاهده فلزات کاربرد دارد. 

اجزاء میکروسکوپ یا لوپ نوری

از آنجا که در تعمیرات موبایل و تعمیرات تلویزیون، عمدتا از میکروسکوپ اپتیکی نوری استفاده می شود، در این بخش از مقاله به معرفی بخش ها و اجزاء آن می‌پردازیم. 

الف – عدسی ها و اجزاء آن

عدسی چشمی: تصویر از طریق این عدسی دیده می‌شود.

عدسی شیئی: در زیر این عدسی، نمونه مورد نظر قرار می‌گیرد. 

تغییر دهنده فاصله چشمی ها: در لوپ های دو چشمی، فاصله میان دو عدد چشمی به وسیله این بخش که روی هد لوپ قرار دارد، بر مبنای فاصله میان دو چشم کاربر تنظیم می‌گردد. 

چرخاننده عدسی شیئی: با چرخش این بخش عدسی شیئی مناسب بر روی نمونه مورد نظر قرار می‌گیرد. 

کندانسور: این بخش نور را بر روی نمونه مورد نظر متمرکز می‌نماید. 

ب – اجزاء بخش نمونه (اسلاید)

استیج: بخشی که نمونه یا لام بر روی آن قرار داده می‌شود. 

پیچ فوکوس سریع: باعث می‌شود استیج و نمونه واقع بر روی آن، به سرعت به سمت عدسی شیئی و با فوکوس سریع حرکت کند.

پیچ فوکوس آهسته: باعث می‌شود استیج به سمت عدسی شیئی و با فوکوس آرام حرکت کند. 

ج – منبع نور و بخش های مرتبط

آئینه: نور را بر روی نمونه مورد نظر می‌تاباند. 

لامپ: به منظور روشن نمودن نمونه استفاده می‌شود.

کلید روشن / خاموش: لامپ را روشن و خاموش می کند. 

تنظیم کننده شدت نور: میزان شدت نور را توسط یک پیچ تنظیم می نماید. 

دیافراگم: پهنا و عرض نوری که بر روی نمونه تابانده می‌شود را تنظیم می نماید. 

5/5 - (2 امتیاز)

2 Comments

  • با سلام و احترام
    از ارائه این مقاله آموزشیسپاسگزارم، در ضمن اگر کارشناسان شما بصورت ویدئویی اقدام به آموزش و معرفی محصولات و تفاوت آنها با یکدیگر می پرداختند به نظرم بهتر بود، باتشکر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *